Avoin amk: Matka polkuopiskelijasta tutkinto-opiskelijaksi

Moi taas!

Heti ensimmäisenä kerron asian, jota ette välttämättä vielä tienneet: minä ja Anniina tehtiin ensimmäisen vuoden opiskelut niin sanotulla polkuopiskelija-linjalla, eli toisin sanoen avoimen amk:in kautta. Mitä polkuopiskelijana opiskelu sitten käytännössä tarkoittaa? 

Itse en ollut aikaisemmin kuullutkaan koko jutusta, tiesin avoimen opinnoista ainoastaan sen, mitä avoimen yliopiston kursseista olin oppinut. Alkuun ajatus avoimessa opiskelusta vaikutti minusta epämiellyttävältä, sillä luulin sen tarkoittavan itse oman lukujärjestyksen kasaamista ja näin vastuun kantamista koko vuoden opinnoista itsekseni. Avoimessa yliopistossa myös oman kokemuksen perusteella porukka oli joka kurssilla eri, joten mielikuva ystäväporukan luomisesta vaikutti mahdottomalta. 

Loppujen lopuksi pienen netissä selailun jälkeen selvisi, että tilanne oli aivan päinvastainen. Polkuopiskelijana opiskelun rakenne ei poikkea millään tavalla tutkinto-opiskelijan opiskelusta, ensimmäisen vuoden lopussa haetaan jatkamaan tutkinto-opiskelijaksi erillishaun kautta, jonka jälkeen jos opiskelupaikka aukeaa, jatkuvat opiskelut toisena vuonna tutkinto-opiskelijana. Meillä oli yksi iso fysioterapeuttiopiskelijoiden ryhmä, jonka kanssa käytiin ensimmäisen vuoden opinnot yhdessä. Tästä porukasta ei olisi mitenkään voinut sanoa, ketkä olivat tutkinto-opiskelijoita ja ketkä polkuopiskelijoita. Puolet luokaltani ei varmaan vieläkään tiedä tai ainakaan muista, että kävin opinnot avoimen kautta. Ensimmäisen puolen vuoden kursseille meidät oli ilmoitettu jo etukäteen muiden tavoin.

Polkuopiskelijana opiskelu maksaa Laureassa 400 euroa vuodessa, eli ei mielestäni myöskään mikään mahdoton hinta. Polkuopiskelijalle on asetettu vuoden opiskelujen ajaksi tietyt tavoitteet, jotka tulee toteutua, jotta opiskelua saa seuraavana vuonna jatkaa. Yleensä näitä ovat esimerkiksi kurssien keskiarvo 3 ja 60 opintopistettä vuoden aikana, mutta nämä saattavat vaihdella koulun ja alan mukaan. Itse otin jo opiskeluvuoden alussa ajatusmallin, etten halua turhaan stressata arvosanoja, vaan yritän vain parhaani ja katson mihin se riittää. Tämä toimi minulle, sillä se auttoi vähentämään jatkuvaa ajattelua siitä, saakohan seuraavana vuonna jatkaa. Toisaalta joskus ajatukset oli siirtyneet täysin "tottakai mä saan jatkaa"-ajatteluun. 

Miten sitten polkuopiskelijaksi voi hakea? Valintamenetelmä eroaa koulujen välillä tosi paljon, joten osaan kertoa vain omasta kokemuksestani. Laureassa valinta tehtiin viikon mittaisen kurssin perusteella. Kurssiin sisältyi erilaisia materiaaleja ja noin 4-5 monivalintatenttiä ja näistä tenteistä tulleiden pisteiden perusteella tehtiin opiskelijavalinnat. Tasapistetilanteissa paikat arvottiin. Opiskelijamäärä riippuu siitä, mille linjalle hakee ja varmaan myös vuosittaiset opiskelijapaikat koulujen sisällä vaikuttavat. Meidän hakuvuonna paikkoja oli fysioterapialinjalle vain 5, joten kurssista täytyi saada lähes täydet tai jopa kokonaan täydet, jotta pääsi sisään. Päädyin hakemaan polkuopiskelijalinjalle vähän puoliläpällä, sillä olin kuullut kyseisen hakutavan olevan todella suosittu ja todella vaikea päästä sisään, joten en ajatellut mahdollisuuksieni olevan hirveän korkealla. Luin jostain valinnan jälkeen, että yleisesti Laureaan polkuopiskelijaksi oli hakenut yli tuhat henkilöä. Hyväksytty tulos kilahti sähköpostiin 5.8.2021, josta seurasi itselleni pienimuotoinen shokki, sillä aikaväli kurssille ilmoittautumisesta opiskelupaikan saamiseen oli todella lyhyt.

Oottekin jo päässeet täällä ja instagramin (@fiiliksellafyssariksi) puolella seurailemaan, miten ensimmäisen vuoden opiskelut meillä sujuivat. Yhdessä kaveriporukalla puurrettiin vuoden opinnot kunnialla maaliin saakka ilman pahempia hajoamisia. Ensimmäisen puolen vuoden opinnot perustuivat hyvin pitkälti ryhmätehtäviin ja erilaisiin projekteihin, joten ryhmädynamiikalla oli myös paljon vaikutusta onnistumisiin. Onneksi meillä oli koko vuoden mahtava ryhmä, jonka kanssa saatiin hoidettua kaikki ryhmätyöt kunnolla ja ajallaan. Tämäkään ei kuitenkaan aina ole itsestäänselvyys. Ryhmätöitä tehdessä voi syntyä kysymys, kuinka paljon voi muilta ryhmäläisiltä vaatia ja odottaa, kun itse pitäisi menestyä ja saada ryhmätöistä vähintään 3, mutta voiko muilta vaatia samaa? Onko siis epäreilua odottaa kaverilta 3 arvoista panostusta, kun toiselle saattaa riittää arvosanaksi 1 tai 2? 

Ei se polkuopiskelijavuosi kuitenkaan mitään pelkkää ruusuilla tanssimista ollut, joten seuraavaksi avataan vähän niitä huonoja puolia. Isoin negatiivisesti vaikuttava puoli polkuopiskelijana opiskelussa on se, ettei avoimessa ammattikorkeakoulussa ole oikeutettu mihinkään Kelan tukiin. Tämä tarkoittaa siis sitä, ettei opintojen aikana voi hakea opintotukia tai -lainaa, eikä ole esimerkiksi oikeutettu julkisilla liikkuessa opiskelijahintaisiin lippuihin. Toisin sanoen, jos opintojen ohella haluaa jotain rahaa myös tehdä, pitää opintojen sivussa käydä myös töissä. Itse tein koko vuoden ajan noin 15-25 tuntia viikossa töitä, joskus enemmän ja joskus vähemmän. Tämä aiheutti itselle joskus paljonkin stressiä ja kävin varmasti useaan otteeseen lähellä burn outtia, eli itse en olisi yhtään enempää töitä voinut koulun ohella tehdä. Huomioitavaa on se, että pelkän koulunkäynnin lisäksi kursseista pitäisi vielä saada vähintään sitä 3 arvosanaa, jotta keskiarvo pysyy tarpeeksi korkealla koko vuoden. En siis ehkä itse suosittelisi kokaikaista työtä polkuopiskelijavuoden ohelle jaksamisen kannalta. Ei myöskään olla ihan täysin vakuuttuneita siitä, voiko muka tutkinto-opiskelijoiden tekemää pääsykoetta oikeasti pitää samanarvoisena polkuopiskelijoiden hyvällä opintomenestyksellä tekemiin VUODEN opintoihin, jonka jälkeen polkuopiskelijat vielä jännittävät erikseen erillishaun tuloksista tuomiota, saako opintoja siltikään jatkaa. 

No entäs kaiken tän jälkeen lähtisinkö suosittelemaan polkuopintoja kenellekkään? No EHDOTTOMASTI! Vaikka vuosi olikin välillä rankka ja epätoivokin joskus iski, oli se ehdottomasti sen arvoinen ja jos nyt kysyttäisiin niin hakisin kyllä uudestaan. Polkuopiskelijana opiskelu ei vie sinulta ensikertalaisuutta, joten jos aloitat opinnot ja toteat ettei ala tai joku muu asia nappaa, voit seuraavassa haussa hakea normaalisti tutkinto-opiskelijaksi ilman opiskelun aiheuttamia ongelmia. Tieto hyväksytystä opiskelupaikasta kilahti sähköpostiin 28.6.2022, joten ollaan nyt Anniinan kanssa virallisesti tutkinto-opiskelijoita!

Toivottavasti tämä avasi teille vähän enemmän polkuopinnoista ja avoimesta ammattikorkeakoulusta. Itse en aloittaessani löytänyt netistä hirveästi tietoa siitä, miltä polkuopinnot konkreettisesti näyttävät, joten halusin jakaa meidän kokemuksen ja näin toivottavasti edes hieman selventää asiaa tuleville hakijoille. Tsemppiä hakuun ja opintoihin!

~ Wilma


Kommentit

  1. Kirjoitin ja kommentoin ja onnittelin hyvästä, selventävästä tekstistä, toivottelin menestystä jne....mutta sitten jaaritukseni katosi! Harmillis
    ta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kun valaisit fysioterapian opiskelua polkuopiskelija-linjalla. Ystäväni, joka työskentelee sairaanhoitajana, on kiinnostunut opiskelemaan työn ohella fysioterapeutiksi ja opiskelu avoimessa AMK:ssa voisi olla siihen juuri sopiva vaihtoehto. Täytyykin vinkata blogistasi hänelle! https://www.urjalanfysioterapia.fi/palvelut

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit