Sitomisleikit

Pitkästä aikaa uutta tekstiä, koulu ja muu elämä on pitänyt suhteellisen kiireisenä. Mitäs tässä kevään aikana on nyt sitten kerennyt tapahtua? Korona saatiin molemmat onnekkaina sairastaa, tenttejä on päästy uusimaan, FMS-testien avulla on päästy murskaamaan omaa itsetuntoa, kun se kunto ei ollutkaan niin hyvä mitä luuli, ja vaikka mitä muuta. Viimeisimpänä hauskuutena päästiin vähän sitomisleikkien avulla kokeilemaan amputaatioraajojen tynkien sitomista. On muuten yllättävän hankalaa ja tiukalle pitää muistaa sitoa!

Tynkää muotouttava sidonta aloitetaan jo heti, kun amputaatiotynkä sietää lievää painetta. Kompressiohoidolla alennetaan tyngän turvotusta ja valmistellaan se ensimmäistä proteesia varten. Tällä kompressiohoidolla voidaan helpottaa proteesiin tottumista. Se myös edistää verenkiertoa alueella, mikä puolestaan vähentää kipua ja edistää paranemista. 

Pääasiassa fysioterapeutteina ei tulla varmaankaan hirveästi sitomaan näitä kompressiositeitä asiakkaille, mutta niitäkin täytyy säännöllisesti kiristää kun ne löystyy joten you never know. 

Pikkuhiljaa alkaa Anniinallekkin valkenemaan, että tässä opiskellaan sote-alalle, nyt on opiskeltu muutamia ihan oikeasti hoito-alan juttuja, amputaatioiden lisäksi esim. potilassiirtoja. Tällä hetkellä tuntuu himppusen pelottavalta, että tulisi osata nostaa asiakas laitteella ilmaan tai sitoa amputaatiotynkä niin ettei jää ryppyjä siteeseen, mutta ehkäpä siksi opintoihin sisältyykin niin paljon harjoittelua. Helposti on havaittavissa, että opettajat haluavat valmistella meitä ensimmäisiin harjoitteluihin, ettei tarvitse Laurealaisia sitten hävetä yhteistyökumppaneiden silmissä. 

Wilma & Anniina

Lähde: Alaraaja-amputoitujen terapia ja kuntoutus. Respecta. 

Kommentit

  1. No, löytyihän tämäkin juttu. Hyvää opetusta ja harjoitusta saatte ja kyllä teistä ammattilaisia tulee vielä! Tsemppiä kaikille!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit