Potilassiirrot

Ergonomian opiskelua. Usein kokemattomat hoitoa-alan työntekijät kärsivät huonon työergonomian ongelmista. Kun voimaa ja ketteryyttä terveessä kehossa riittää, ei ergonomiaa niin mietitä ja helposti tuleekin loukkaantumisia. Kevään aikana on opiskeltu potilassiirtoja, kuinka käytetään liukulakanaa ja liukulautaa, potilasnostinta, pähkinäpalloa jne. Ensin tehtiin ennakkotehtäviä, katseltiin videoita ja tehtiin raportteja ja nyt päästiin sitten tositoimiin. 


Laurealla on opetusvälineistöä hienosti, ei tarvitse tehdä vanhanaikaisilla laitteilla tai katsella vain videolta, kuinka homma toimisi, saimme ihan aidosti käyttää mm. potilasnostinta. Korvaamattoman arvokasta oppia, että edes kerran pääsee testaamaan ennen kuin ollaan sitten aidon asiakkaan kanssa tekemisissä. Apuvälineitä on paljon, mutta jos ei tiedä miten niitä käytetään, voi vain ihmetellä ja tuijottaa miten niitä voisi hyödyntää. 

 


Opettajan kanssa tehtiin kirjaimellisesti käsikädessä kävelyn avustamista ja opettajakin saatiin nostaa lattialta pähkinän muotoisen jumppapallon avulla. Päästiin itse fyysisesti kokemaan miltä asiakkaasta tuntuu, kun omasta mielestämme saadaan hänet hienosti avustettua kyljelleen, ja selkäranka on vinksallaan ja käsi vääntyneenä minne sattuu. Moni asento näyttää ihan hyvältä, mutta todellisuudessa keho onkin ihan epätasapainossa ja asento on vähintäänkin epämukava, ellei jopa kivulias. Pistää miettimään miten sitä työtään sitten tekee, jos on vaikka asiakkaita ketkä eivät pysty kommunikoimaan tai itse asentoaan kohentamaan. 



 


Kommentit

Suositut tekstit