Otanko housut pois?


Lantion palpaatio. Housut pois, osalla shortsit, osalla pelkät stringit, osa menee vaihtamaan shortsit boksereiden päälle. Kattookohan joku nyt mua ihmeellisesti. Missäköhän ryhmissä tätä nyt pitäisi tehdä? Istuinkyhmyä pitäisi ruveta palpoimaan, open sanoin pitää mennä "kaverin pyllyä kaivelemaan". Asiaan käytiin niin nopeasti, ettei sitä edes ehtinyt kaveriin tutustumaan. Jälkikäteen sitä vasta omia fiiliksiä ehti alkaa miettimään. Jäiköhän jollekin huono fiilis?

Toisille kynnys koskemiseen on paljon toisia suurempi. Jos omassa ryhmässä on itselle tuntemattomampaa porukkaa niin se toisen koskeminen saattaa olla vielä vaikeampaa. Sama homma jos porukassa on tyttöjä ja poikia, ei se pojille välttämättä niin helppoa oo lähteä tytön peppua palpoimaan etsiessä istuinkyhmyä. Tai toisinpäin. Ei tää oo kaikkien juttu, eikä tarvitsekaan. Fysioterapeutti voi tehdä töitä todella monipuolisesti. Hyvin meidän ryhmä kuitenkin veti. Kaikki lähti rohkeesti messiin ja uskalsi heittäytyä. Helpointa toi on huumorin kautta vetää läpi. 

Mä olin ryhmässä kahden tutun tyttökaverin kanssa, joiden kanssa olin ennenkin palpoinut, joten itselle oli ainakin helppo lähteä palpoimaan, kun ryhmässä oli tuttuja. Kyllä siinä vähän läppää heitettiin heti alussa et mitäs sitä kommentois jos joku kysyis mitäs tänään tehtiin koulussa. Kun ryhmässä on tuttuja niin tietää jo valmiiksi vähän missä menee se raja ja kuinka kovaa uskaltaa painaa. Tuber ischiadicumit meiltä löytyi aika helposti, kun vaan uskalsi tarpeeksi painaa. Kaikilla oli havaittavissa hieman (tai aika paljonkin) arkuutta reiden ulkoreunassa iliotibiaalijänteessä, itse ainakin taisin melkeinpä huutaa kivusta, kun kaverit kokeili palpoida insertiokohtaa polven alueella. Fun fact: kuulemma luistelijoilla tää jänne voi paksuuntua jopa sentin paksuiseksi.

~ Wilma

Tiesittekö, että ammattislangilla meillä on pyllyssä hymykuopat ja sipsit, niiden perusteella tunnusteltiin peppuja ajattelematta lainkaan, että tässä tunnustellaan peppuja. Joku viereisestä ryhmästä tokaisikin osuvasti, että tässä on ulkofilettä tms… siltä se tuntuikin, kuin olisi lihatiskillä ruhoa tarkastellut. Mietin, että oleellinen juttu palpoinnissa onkin se, että sitä tehdessä fysioterapeutti katsoo tutkittavaa kohtaa, eikä asiakasta silmiin, jos olisin katsonut asiakasta syvälle silmiin ja kädellä hamuillut kohti haaroja samalla, olisin ollut epäammatillinen. Kerran olen ollut gynekologilla, joka tuijotti samalla minua silmiin, kun kokeili kohdunkaulaani sormillaan, se oli erittäin vaivaannuttavaa, siitä tilanteesta kun haluaa jotenkin aina olla ajatuksissaan ihan muualla. 

Omaan tiimiin sattui onneksi sellaiset tyypit, jolla lihaksiin ei olisi tarvinnut edes koskea, kun kaikki näkyi niin selkeästi. Etupuolelta tunnusteltiin arteria femoraliksen syke, sehän löytyy aika pitkälti sieltä alueelta haarovälissä missä karvoitusta kasvaa. Samalta seudulta tunnusteltiin myös lihaksia ja ligamentteja. Sen verran kaikkia kuitenkin jännitti, että vieraisiin plintteihin ei kurkittu, kuin ehkä ihan varovasti lopussa, kun oltiin jo pari tuntia hengailtu ilman housuja porukalla. 

Jälkikäteen keskusteltiin pienellä porukalla hiukan häkeltyneenä, että mikäs fiilis kaikesta jäi? Tuossa tilanteessa, opintojen vaatiessa ja tietynlaisessa ryhmäpaineessa, voi olla vaikeaa vetää rajaa sille mikä oikeasti menee liiaksi oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Jäikö jotenkin likainen olo, jäikö nolo olo, jäikö sellainen olo, että yksityissyyttä on loukattu, jäikö sellainen olo, että minua kopeloitiin liian rajusti tai lupaa kyselemättä? Hiukan ehdin asiaa miettimään alitajuisesti, kun totesin naapuriryhmän nuorelle miehelle, että kyllä tässä perinteisesti vähän pussailtaisiin ensin tai kyseltäisiin nimet…

~ Anniina



Kommentit

  1. Varmasti mielenkiintoista opiskella näitä. Itselläni olisi käynti fysioterapiaan. Juurikin nuo pakarat ovat niin jumissa kaiken treenin jälkeen, että jotain helpotusta siihenkin pitäisi. Sekä myös apua liikeratoihin.
    https://www.lehmolanfysioterapia.fi/fysioterapiaa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit