Koulu + Työ

Ensimmäinen vuosi koulussa tarkoittaa suurta määrää uutta opeteltavaa ja tehtävämäärä tuntuu kaatuvan niskaan. Jotkut silti haluavat pistää tähän vähän lisähaastetta ja käyvät tämän lisäksi vielä töissä, itsekin lukeudun näihin hulluihin. Mitä siihen sitten oikein vaaditaan et jaksaa vielä kaiken päälle painaa pitkää työpäivää? Itse tosin en täyttä päivää koulun ohella tee vaan enemmänkin muutaman kerran viikossa noin 15 tunnin ympärillä. Täydet respectit niille, jotka jaksaa koulun ohella myös käydä töissä, ootte rautaa! Aina se ei tosiaan helppoa ole, välillä deadlinet painaa ja koulupäivätkin on jo itsessään rankkoja niin ei millään jaksaisi siihen perään töihin lähteä. Kaikilla se töiden jättäminen sivummalle opiskelujen ohella ei ole edes vaihtoehto. Työt saattaa olla esimerkiksi tärkein tai jopa ainoa tulonlähde. 

Oon tähän postaukseen keräillyt nyt jonkinlaisia “vinkkejä”, joiden avulla se koulun ja töiden yhdistelmä tuntuisi vähän vähemmän kaoottiselta. 

1. Suunnittele. Tee tarkka suunnitelma, kuinka paljon oikeasti jaksat tehdä töitä koulun ohella, 40 tuntia viikossa on täyden koulupäivän päälle miltei mahdoton. 

2. Ennakoi. Jos tiedät, että sulla on tulossa lähitulevaisuudessa iso tentti tai projekti, jonka tiedät vaativan paljon aikaa, pyydä ajoissa vapaata töistä jos se on mahdollista.

3. Ole valmis joustamaan. Välillä tulee tilanteita töissä, että joku on saikulla ja tarvitaan äkillisesti tuuraajaa. Jos sulla on mahdollisuus joustaa niin sunkin suuntaan ollaan varmasti joustavempia vapaapäivätoiveiden suhteen. 

4. Lepää. Muista kuitenkin, että jokainen tarvitsee koulun ja työn ohella myös oikeasti aikaa levätä ja palautua! 

5. Uskalla sanoa ei. Kouluhommia on välillä todella paljon ja ne vievät myös paljon aikaa. Uskalla pitää puolesi jos esim. työvuoroja alkaa tulla liikaa tai koet tarvitsevasi enemmän vapaata. 

~ Wilma

Kommentit

Suositut tekstit